Perenner


Observera att bilderna endast får användas i anslutning till redationell text om den aktuella boken och att omslagsbilderna inte får beskäras. Fotografens namn ska alltid anges vid publicering.

Samtliga foto: © Björn Hansson.


För att spara ned en bild:

Klicka på bilden för att få upp en stor version. Högerklicka (eller ctrl-klicka på Mac) i den stora bilden och välj "Spara bild som" från menyn. Välj var du vill spara ner bilden på din dator.

Omslagsbild

Pressinfo:


När vi 2007 gjorde den första upplagan av Perenner var det för att vi själva saknade en rikligt illustrerad perennbok som representerade den nya perennvågen – en våg som sköljde genom våra trädgårdar och plantskolor under 1990-talet och en bit in på 2000-talet. Uppenbarligen var vi inte ensamma om att sakna en ny perennbok; ända sedan boken kom ut första gången har den konstant funnits i bokhandeln och används av allt från nybörjare till plantskolor, studenter och fackfolk. Efter Perenner fortsatte vi fylla på med böckerna Kryddväxter, Gräs & bambu och Lökar & knölar i den serie som kallas Våra Trädgårdsväxter. Och nu, 15 år senare, är det äntligen dags för en fullständigt reviderad och med 128 sidor utökad femte upplaga av Perenner – en modern trädgårdsklassiker.

 

Perenner är en lika vacker och inspirerade som faktafylld bok om trädgårdens fleråriga växter. Den nya utgåvan rymmer 448 sidor och innehåller allt du vill veta om perenner – hur de odlas, används och fungerar.

 

I den nya utgåvan läggs lika stor vikt vid design som ekologi och biologisk mångfald. Djupdykningar i den moderna naturalistiska stilen med trädgårdsäng, prärieinspirerade rabatter, planteringar för pollinatörer samt riktiga fjärilsrabatter med plats för värdväxter är några av nyheterna i den här upplagan. Andra nyheter är ett avsnitt om perennernas botanik och en fördjupning i ämnet som handlar om ståndort, klimat, bevattning och härdighet.

 

Uppslagsdelen A–Z har kompletterats med många nya arter och sorter samt uppdaterade växtnamn. Växtbeskrivningarna är utökade och för varje släkte redogörs nu även för växternas naturliga hemvist och växtmiljö – allt för att det ska bli lättare för dig att välja rätt växt till din trädgård. Under varje släkte anges även om det innehåller arter som ratas av rådjur, rymmer pollinatörsväxter samt värdväxter för fjärilar. Totalt beskrivs nu mer än 4000 växter varav över 1200 visas på bild, många i kombination med andra växter. Sammanlagt innehåller boken mer än 1400 bilder, varav ca 75 % är nya.

 

Marie Hansson är en av våra mest lästa trädgårdsförfattare. Björn Hansson är en av våra främsta växt- och trädgårdsfotografer. Tillsammans har de gett ut nio trädgårdsböcker. De tilldelades tidningen Allt om Trädgårds Stora Pris 2011, samt Måltidsakademiens pris för bästa köksträdgårdslitteratur 2010 för boken Kryddväxter.

 

Perenner ingår i serien ”Våra trädgårdsväxter” som även innehåller titlarna Gräs & bambu, Kryddväxter och Lökar & knölar.