KRYDDVÄXTER

Odling - Användning - Lexikon

Marie och Björn Hansson

Kryddväxter ingår i serien Våra trädgårdsväxter. Boken utsågs av Måltidsakademien till Årets köksträdgårdsbok samt nominerades både till Årets måltidsbok alla kategorier och Årets trädgårdsbok när den utkom 2010. Detta är den andra reviderade upplagan.

Kryddväxterna är så lättodlade att alla som har en fönsterbräda, balkong, uteplats eller trädgård kan ha en egen kryddväxtodling. Egna kryddväxter är mycket godare, billigare och miljövänligare än köpta. Dessutom tillför de doft och spännande former i rabatten.

Bokens första del ger handfast information om odling både i kruka och i trädgård, men också om skörd, förvaring och användning samt kulturhistoria och lite kryddkemi. För idéer och inspiration finns rikligt med foton och ritningsförslag på olika slags kryddodlingar, allt från krukodlingar och mindre kombinationer till hela kryddträdgårdar, såväl formella som informella. Här finns också lathundar för olika jordar, lägen och klimat samt skördetid. Bokens andra del är en uppslagsdel med omkring 500 växtbeskrivningar från A till Ö med råd om odling och bra samplanteringsväxter, skörd och förvaring, egenskaper och matvänner samt utförlig kulturhistoria om växtens namn, användning och introduktion i Sverige. Boken är rikt illustrerad med cirka 600 foton och flera tecknade illustrationer av Iann Eklund Tinbäck. Kryddväxtarrangemang av floristen Jenny Ekblad.

Bokfakta

Bandtyp: Inbunden

Utgiven: 2017-04

Antal sidor: 320

Upplaga: 2

Förlag: Babel

Dimensioner: 276 x 194 x 26 mm

Vikt: 1320 g

SAB: Qedk

ISBN13: 9789198293319

"Kryddväxter är något alla kan odla, i trädgården, på balkongen eller i fönsterkarmen. Att odla själv innebär tillgång till ständigt superfärska kryddor som dessutom är både närodlade och kravodlade, två begrepp som vanligen leder tankarna till gårdsbutiker, bondens marknad och klimatmedveten konsumtion. Samtidigt är kryddväxter och kryddor en uråldrig internationell rörelse i ordets sanna bemärkelse. Kryddor har transporterats genom öknar och över hav i årtusenden och vi har, utan att tänka på det, sysslat med crossovermatlagning i århundraden."

Köksträdgårdens historia

Perenner -

Inspiration, Skötsel, Lexikon

Lökar & Knölar - Inspiration, Skötsel, Lexikon

Pressröster om Kryddväxter

"Marie och Björn Hansson gav för ett par år sedan ut en handbok om perenner, och fastän det borde vara omöjligt har den redan blivit en klassiker. Deras nya bok om kryddväxter är lika makalöst bra och har till och med blivit prisbelönt. Författarna öser ut fakta och kunskap. Boken kan användas både som uppslagsverk och inspiration."

    ICA-kuriren

Bästa måltidsbok 2010 i kategorin "Köksträdgårds-litteratur":

"Det doftar bara av att bläddra i denna vackra bok som utförligt beskriver odling, skörd, förvaring och användning av kryddväxter, med över femhundra i sitt lexikon – en skatt för den som vill veta allt."

    Måltidsakademien